Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με την εξέλιξη του covid-19 και θέλοντας να προστατεύσει τόσο το προσωπικό μας όσο και τους πελάτες μας αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει καμία οργανωμένη εκδρομή στο Μπάνσκο τη φετινή σεζόν παρόλο που το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών είναι πολύ μεγάλο.

Το Μπάνσκο είναι ανάμεσα στα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης που είναι ανοιχτά από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, κάτι που το καθιστά διπλά δημοφιλές, μαζί με τις εξαιρετικές συνθήκες χιονιού, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνωστισμός σε λιφτ και πίστες και τέλος τη συνέπεια της εταιρίας διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου στην τήρηση των μέτρων για τον covid-19. Μάλιστα, έπειτα από την πρόσφατη επιθεώρηση επιτελείου υγείας στις 31 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε ξανά πως τα μέτρα προστασίας τηρούνται κανονικά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο και οι επισκέπτες μπορούν να είναι ήσυχοι πως θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους σπορ με ασφάλεια στο πανέμορφο βουνό του Πίριν, όπως μας διαβεβαίωσαν και οι συνεργάτες μας από την εταιρεία ενοικιάσεων Tsakiris ski που δραστηριοποιούνται πάνω από 10 χρόνια στο συγκεκριμένο χειμερινό θέρετρο.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα είναι κλειστά και δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν ούτε το Μάρτιο έχει οδηγήσει πολλούς λάτρεις του βουνού και της χιονοδρομίας να ταξιδεύουν μεμονωμένα στο Μπάνσκο είτε αεροπορικώς από την Αθήνα μέσω Σόφιας είτε οδικώς διερχόμενοι από τα σύνορα του Προμαχώνα. Το ζήτημα είναι εάν οι συγκεκριμένες μετακινήσεις είναι νόμιμες καθώς στην Ελλάδα ισχύει από το Νοέμβριο η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες περιγράφονται στις ανακοινώσεις της πολιτικής προστασίας. Κατά τη γνώμη μας πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις επιτρέπονται καθώς γενικά τα ταξίδια στο εξωτερικό επιτρέπονται ή καλύτερα δεν απαγορεύονται από καμία οδηγία της πολιτικής προστασίας. Πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός στις μετακινήσεις στην Ελλάδα αφορά τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας μας ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό επιτρέπονται με αποτέλεσμα η μετακίνηση από νομό σε νομό με προορισμό τα σύνορα του Προμαχώνα να είναι νόμιμη. Φυσικά, μια τέτοια ενημέρωση δεν έχουμε λάβει επίσημα παρόλο που έχουμε απευθυνθεί εδώ και 20 μέρες τόσο στο υπουργείο τουρισμού όσο και στον ΕΟΤ οι οποίοι δηλώνουν αναρμόδιοι και μας παραπέμπουν στις εκάστοτε ανακοινώσεις της πολιτικής προστασίας. Βέβαια, το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι παρακολουθούμε από την 1η Ιανουαρίου καθημερινά τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη σύγχυση στους Έλληνες ταξιδιώτες.

Τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και οι κανόνες που ισχύον για τις μετακινήσεις.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, σας ενημερώνουμε ότι τα ατομικά ταξίδια στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας επιτρέπονται είτε οδικώς είτε αεροπορικώς και τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία απαιτούνται είναι τα εξής : H συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εγγράφου PLF (Passenger Locator Form) που είναι απαραίτητο για να ταξιδέψετε προς το εξωτερικό και για να επιστρέψετε στην Ελλάδα ( δηλαδή 2 αιτήσεις PLF). Το συγκεκριμένο έγγραφο μπορείτε να το συμπληρώσετε εύκολα στην επίσημη ιστοσελίδα travel.gov.gr και πρέπει να το συμπληρώσετε τουλάχιστον 1 μέρα πριν το ταξίδι σας. Για την είσοδο στη Βουλγαρία από 31 Ιανουαρίου απαιτείται η επίδειξη αρνητικού PCR test το οποίο πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως και 72 ώρες πριν το ταξίδι (σας προτείνουμε να το κάνετε 1 μέρα νωρίτερα). Για την επιστροφή σας στην Ελλάδα, χρειάζεται επίσης αρνητικό PCR test το οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο Μπάνσκο σε 2 πιστοποιημένα εργαστήρια. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο σε 24 ώρες και το κόστος ανέρχεται στα 100 λέβα (περίπου 50€). Φυσικά, για όσους ταξιδεύουν για 3 μέρες δε χρειάζεται να κάνουν νέο PCR test στη Βουλγαρία καθώς τους καλύπτει το Ελληνικό εφόσον έχει γίνει 1 μέρα πριν το ταξίδι. Tip: Στην πράξη και σύμφωνα με προσωπικές μας εμπειρίες στην επιστροφή στα σύνορα του Προμαχώνα δε ζητάνε το PCR test από τους Έλληνες πολίτες καθώς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει σε όλους rapid test και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 10 λεπτά. Εάν όμως επιστρέφετε αεροπορικώς τότε είναι υποχρεωτικό το αρνητικό PCR test για να σας επιτρέψουν την είσοδο στην πτήση επιστροφής στην Ελλάδα.Εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα αποτελούν οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, πληρώματα πλοίων και αεροπλάνων, εργαζόμενοι στα σύνορα και όσοι διέρχονται από τη χώρα. Με την είσοδο στη Βουλγαρία εφόσον έχετε επιδείξει το αρνητικό test PCR δεν έχετε καμία υποχρέωση σε καραντίνα οπότε μπορείτε να ταξιδέψετε κανονικά στον προορισμό σας καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις μέσα στη Βουλγαρία. Αντίθετα, με την επιστροφή σας στην Ελλάδα παρόλο που έχετε επιδείξει το αντίστοιχο αρνητικό PCR test είναι υποχρεωτική η καραντίνα 7 ημερών στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει στο PLF (ένας κανόνας ο οποίος κατά τη γνώμη μας δεν έχει λογική καθώς όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα έχουν αρνητικό PCR test). Σημείωση : Σε περίπτωση που κάποιος Έλληνας ταξιδιώτης βγει θετικός είτε σε PCR test στο Μπάνσκο είτε σε rapid test στα σύνορα τότε είναι υποχρεωτική η 14μερη καραντίνα στη διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα που έχει δηλώσει στο PLF.